Je winkelwagen is momenteel leeg!
De top-down benadering is slechts effectief in combinatie met een sterke bottom-up beweging en vice versa.
We praten al jaren over innoveren, maar échte verandering laat op zich wachten. Het fundamentele probleem ligt niet in wat we willen veranderen, maar in hoe we dit gezamenlijk aanpakken. Hoe creëren we een goede samenwerking tussen collega’s en verschillende functies, zodat verandering wél beklijft? Dát is de vraag die centraal zou moeten staan.
Willen we dat veranderen en innoveren vanzelfsprekend worden, dan is meer nodig dan initiatief vanuit de zorgmedewerker alleen. Er is een gedragsverandering in de manier van werken vereist op alle niveaus binnen de organisatie. De top-down benadering is slechts effectief in combinatie met een sterke bottom-up beweging en vice versa. Het gaat er niet om welke aanpak superieur is, maar om het creëren van een werkbare synergie.
Elke verandering kent drie essentiële rollen die in harmonie moeten samenwerken. Durf je het gesprek te voeren in de organisatie of iedereen die rol goed uitvoert?
Dit is degene bij wie verandering daadwerkelijk plaatsvindt. Het is belangrijk dat de enthousiasteling de verandering zelfstandig kan doorvoeren: de behoeften van collega-stakeholders onderzoeken, weerstand ombuigen naar betrokkenheid en oplossingen ontwikkelen die naadloos in bestaande processen passen. Kortom, bottom-up een verandering kunnen realiseren.
Geven we onze enthousiaste zorgmedewerkers daadwerkelijk de ruimte en het mandaat om deze uitvoerende rol te pakken?
Deze collega heeft ervaring met het navigeren door veranderingsprocessen. Hij of zij weet veel van de inhoud, maar praat over het proces. De begeleider is gericht op de collega’s, stelt de juiste vragen om de enhousiasteling vanuit eigenaarschap gemotiveerd te houden. Deze collega begrijpt de strategische doelen en stuurt tactisch bij om het enthousiasme te behouden en ervoor te zorgen dat de verandering aansluit bij de visie van de organisatie.
Wordt de begeleidende rol ingevuld door ervaren zorgmedewerkers of collega’s in middenkaderfuncties binnen jullie veranderingsinitiatieven?
Deze collega heeft overzicht en weet wat er speelt bij zowel de enthousiastelingen als de begeleiders. Hij of zij anticipeert op energieverlies en potentiële conflicten. De ondersteuner beweegt zich strategisch door het bordspel van de verandering en faciliteert de juiste stappen, zodat iedereen vooruit kan. Deze rol bewaakt geen inhoudelijke controle of kaders, maar zorgt ervoor dat de bottom-up initiatieven naadloos aansluiten op de top-down strategieën, hoofdlijnen en veranderingen.
Wordt de ondersteunende rol effectief vervuld door collega’s in middenkader- of hogere functies, zodat de verbinding tussen strategie en uitvoering gewaarborgd is?
Durf kritisch naar je eigen rol binnen veranderingsprocessen te kijken. Wanneer deze drie rollen effectief samenwerken – en misschien herken je jezelf in één ervan – verschuift de focus van verantwoording afleggen en controleren naar ondersteunen en faciliteren. Agenda’s en deadlines worden minder dwingend; het gaat om het ondersteunen van het proces dat anderen nodig hebben.
Willen we échte, duurzame verandering realiseren moeten we op alle niveaus ons werkgedrag aanpassen. Alleen dan kan de top-down benadering versterkt worden door de bottom-up beweging, waardoor verandering niet langer een strijd is, maar een gezamenlijke veranderreis.
Wij versterken jou om verandering en innovatie vanuit eigen kracht te realiseren.
Met de juiste vaardigheden zorgen we voor verbetering, meer werkplezier en een toekomstbestendige zorgorganisatie.
Wil je het morgen anders doen?
Maak een afspraak met Wilma.